Josipdol

TAKO SE JE ZAČELO

 

Josipdol je bil v 19. stoletju pomembno središče pohorskega glažutarstva, ki se je tu začelo leta 1799. V pisnih virih se Josipdol omenja prvič leta 1801, njegovo ime pa izvira iz imena lastnika prve steklarne Josefa Schnecka. V kraju je obratovalo več kot deset obratov, kjer so izdelovali steklarske izdelke, med katerimi najdemo tudi umetniško oblikovane stvaritve. Kvalitetno pihano steklo so izvažali po Evropi, Bližnjem vzhodu pa tudi v Afriko.

 

Seveda se je z razvojem glažutarstva začel tudi hiter razvoj gospodarjenja z okoliškimi gozdovi, saj je les služil za topljenje surovine za izdelavo stekla in za poseben pripravek iz pepela kot  kemični dodatek k surovini. Proti koncu 19. stoletja je začela proizvodnja stekla v Josipdolu usihati zaradi konkurence iz severa Evrope. Steklarna v Josipdolu se je upirala najdlje, a kljub temu je leta 1909 zaprla vrata.

Dve leti pred propadom glažutarstva pa se začenja v Josipdolu in okolici hiter razvoj kamnoseštva. Izdelke iz pohorskega tonalita so poznali zaradi kvalitete doma in v tujini, Josipdolčanom pa so dajali kruh več desetletij.

Politika zasebnostiPogoji uporabePiškotkiImprint       Vse pravice pridržane. © 2023 KET Josipdol
Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. S klikom na "V redu" se strinjate, da lahko uporabljamo vse sklope piškotkov. Če želite, lahko posamezne sklope izberete tukaj.   V redu