kovaštvo

Lavtrov Jože (Helbel Jože) nas s svojimi idejami vedno preseneča. Z  eksponati pa nas navdušuje, da kar naprej ustvarjamo, dopolnjujemo in bogatimo našo zbirko. Tokrat nam je podaril dobro ohranjen zelo star kovaški meh za pihanje zraka. Treba ga je bilo spremeniti v zgodbo. Postavili smo pruharsko (kamnoseško) kovačijo. Kovači so bili nujno potrebni za obnovo in ostrenje pruharskega orodja. Nekaj opreme za kovačijo smo izdelali sami, nekaj pa nam je podaril g. Franc Kutin (nakovalo, ompus).

Drugi del  pa  prikazuje prav tako pomembno delavnico z orodjem, bobnarijo, za izdelavo ročajev v kladiva kamnosekov in ostala ročna orodja ter za obnovo in vzdrževanje špoltarskih desk. Te deske so bile vstavljene v stroj za cepanje kock (špolt mašino) in so dvigovale bat, v katerem je bilo vstavljeno orodje za cepanje kock.

Politika zasebnostiPogoji uporabePiškotkiImprint       Vse pravice pridržane. © 2023 KET Josipdol
Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. S klikom na "V redu" se strinjate, da lahko uporabljamo vse sklope piškotkov. Če želite, lahko posamezne sklope izberete tukaj.   V redu